Inhoudelijke
procesbegeleiding
Strategische samenwerking tussen verschillende partijen is essentieel voor de transitie naar een duurzamer landgebruik. Wij begeleiden dit transitieproces door organisaties, bedrijven en overheden bij elkaar te brengen, alle belangen mee te wegen om zo het draagvlak te vergroten en door samenwerking een toekomstperspectief te bieden aan agrarische en ecologische partijen.
Transitie van het landelijk gebied
Toekomstperspectief door agrarisch-ecologische samenwerking
Nederland staat voor de enorme opgave om klimaatverandering tegen te gaan en de kwaliteit van water, bodem en natuur te verbeteren. Een deel van deze problematiek is terug te voeren op de activiteiten in het landelijk gebied, waarin landbouw een groot areaal heeft. Daar ligt dus ook een deel van de oplossing. Bijvoorbeeld door een meer natuurvriendelijke bedrijfsvoering.
Op dit moment beslaat natuurinclusieve landbouw slechts een kleine drie procent van het landoppervlak in Nederland. Dat aandeel zal vergroot moeten worden als we de kwaliteit van ons landschap en klimaat willen verbeteren. Bij de transitie naar een duurzamer landgebruik zijn echter veel partijen betrokken: nationale en regionale overheden, terreinbeheerders, agrariërs, de chemische en agro-industrie, landbouworganisaties, natuurorganisaties, banken en consumenten. En aan de boeren wordt aan alle kanten getrokken.
Om efficiënte en effectieve transitie van het landelijk gebied te bereiken, is het essentieel dat deze partijen zo goed mogelijk samenwerken. Omdat de ruimte schaars is en de belangen uiteenlopen, is een goede inhoudelijke procesbegeleiding daarbij van doorslaggevend belang.
Hoe pakken we dat aan?
De inzet van land voor agrarische doeleinden of natuurontwikkeling, of een combinatie daarvan, speelt zich vooral af op lokaal niveau. Daarom zijn wij voorstander van een gebiedsgerichte aanpak gebouwd op wederzijds begrip, respect en motivatie.
Dankzij onze expertise en netwerk zijn wij in een goede positie om onafhankelijke, inhoudelijke procesbegeleiding te bieden via een gezamenlijke, gebiedsgerichte aanpak met agrariërs, collectieven en overheden. We kunnen u helpen met:
- Inventariseren van opgaven, wensen en belangen in het gebied
- Betrekken van stakeholders
- Gezamenlijk formuleren van een plan (gebiedsofferte)
- Uitzoeken van de uitvoerbaarheid van de plannen, inclusief risicoanalyse en het aandragen van oplossingen
Ons streven:is om al onze activiteiten uit te voeren op basis van een langetermijnvisie gericht op een duurzame en gebalanceerde ontwikkeling van landbouw en natuur.
Meer weten? Neem contact op met Francisca Demmendal-Wit.
Gerelateerde projecten
Eerlijke verdeling extra geld voor natuurbeheer
Ons advies: louter op objectieve geografische en ecologische data geld verdelen.
All4biodiversity
Wij hebben dit LIFE-project opgezet, de aanvraag ingediend en managen dit programma.
Natuurlijke CO2-opslag in bomen en bodem
Wij ondersteunen 70 experts die de EC helpen bij de keuze voor certificeringsmethoden.