Duurzaam
Landgebruik
We werken aan een duurzame en evenwichtige ontwikkeling van natuur en landbouw.
Natuur en natuur-inclusieve landbouw
De natuur heeft ons veel te bieden. De claim op de schaarse ruimte, de verstedelijking, de uitstoot van CO₂ en stikstof maken innovatie in het overheidsbeleid en bedrijfsstrategieën echter onontkoombaar. Duurzaam landgebruik is noodzakelijk om onze planeet leefbaar te houden.
Wij zijn een klein slagvaardig team van experts in ecosystemen en projectontwikkeling. We zijn ervan overtuigd dat de natuur en biodiversiteit drastisch moeten verbeteren en dat daarvoor samenwerking met alle partijen in het veld noodzakelijk is.
Een verantwoorde manier om met de bodem om te gaan is in onze ogen onlosmakelijk verbonden met de circulaire economie en hernieuwbare energie. Zij moeten ten goede komen aan natuurontwikkeling en natuurinclusieve landbouw. En andersom. Onze adviezen en ontwikkeling van projecten voor duurzaam landgebruik zijn daarom gericht op een integrale aanpak van de leefomgeving. rekening houdend met mensen, natuur en economie.
Lees meer over onze:
Diensten Projecten Thema’s
Wat bieden wij
Het zwaartepunt van onze activiteiten ligt op de ontwikkeling van projecten: het selecteren van relevante onderwerpen, het bijeenbrengen van partijen en het indienen van gedetailleerde aanvragen voor financiering. Daarnaast voeren we verkennende en beleidsstudies uit en begeleiden we projecten en programma’s inhoudelijk.
Klimaat, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw
In Nederland concentreren we ons op drie thema’s: klimaat, biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw. Onze toegevoegde waarde zit in de combinatie van inhoudelijke expertise over ecosystemen en ervaring met projectontwikkeling & financiering.
Bij onze diensten die klimaatveranderingen tegengaan, zetten we vooral in op de natuurlijke CO₂ verwijdering en vastlegging in bomen en bodem (veen). Bij klimaatadaptatie onderzoeken we hoe door een andere inrichting van de omgeving de gevolgen van extremere weersomstandigheden (hitte, droogte, regenval) kunnen temperen.
Voor het herstel van biodiversiteit houden we ons bezig met het opzetten van projecten voor de bescherming van soorten, voor het in kaart brengen van de leefgebieden, het ontwikkelen van tools en het begeleiden van pilotprojecten voor het verminderen van stikstofuitstoot.
Natuurontwikkeling en landbouw staan op gespannen voet met elkaar, zeker in Nederland en zeker als het gaat over biodiversiteit, de stikstofuitstoot en landschaps/waterbeheer. Beide sectoren ondervinden de gevolgen van klimaatveranderingen. Er is dan ook steeds meer vraag naar duurzame manieren om landbouw te bedrijven, waarbij natuurontwikkeling integraal wordt meegenomen.
Duurzame landbouw in Sub Sahara Afrika
In Sub Sahara Afrika richten onze activiteiten zich vooral op productieve diensten en dan met name aan de bijdrage van ecosysteemdiensten aan de voedsel-, energie- en watervoorziening. Vooral in landen in Sub Sahara Afrika speelt de landbouwsector een belangrijke rol in de (economische) ontwikkeling.
Daarom voeren we (verkennende) studies uit om de reststromen uit de land- en tuinbouw beter te benutten, zoals cacaoschillen. Dat komt niet alleen de lokale bevolking en de boeren ten goede maar ook het klimaat.
Niger
Onze speciale aandacht gaat uit naar Niger, een land met dat al jaren tot de armste landen ter wereld hoort en een gemiddeld zeer jonge bevolking heeft. De agrarische sector is veruit de belangrijkste sector voor de economie van het land, maar staat onder druk door klimaatverandering. Duurzame landbouw vereist specifieke kennis en vaardigheden. Er is vaak gebrek aan ondernemersvaardigheden en beperkte toegang tot kennis, hulpmiddelen en contacten.
Vanuit ons kantoor in Niger en Amsterdam ondersteunen we daarom ondernemers in Niger bij het vinden van duurzame manieren van zakendoen. We ontwikkelen programma’s, tools en methodes, zetten waardeketens op en onderzoeken financieringsopties. Kennisdeling en capaciteitsopbouw zijn van groot belang. Daarom bieden we toegang tot (hulp)middelen, contacten, expertises en verzorgen we trainingen, zodat steeds meer mensen de handvatten hebben om zelf aan de slag te gaan.
Gerelateerde projecten
Klimaatadaptatie en mitigatie tuinbouw en cacaosector Ghana
Verkennende studie voor de ambassade en RVO hoe deze sectoren slim kunnen inspelen op veranderingen in klimaat.
Gevolgen reststromen cacao voor klimaat
Boeren en milieu in Ivoorkust kunnen profiteren van betere benutting, blijkt uit studie voor de ambassade en RVO.
Reductie bijvangst bedreigde soorten
Projectontwikkeling en financieringsaanvraag voor dit Europese LIFE-project.