Stickertjes plakken op koffiebekers
De regels voor eenmalige plastic producten worden stapje voor stapje concreet. Onlangs heeft de Europese Commissie het ontwerp voor het icoon gepubliceerd dat vanaf 3 juli op alle eenmalige koffiebekers moet worden afgebeeld. Dat betekent dat fabrikanten op alle bekers die ze gaan produceren deze afbeelding moeten afdrukken. En dat leveranciers, horeca en retailers hun bestaande voorraad kunnen weggooien of er een sticker op moeten plakken.
Koffiebekers zijn er in soorten en maten. De bekers van piepschuim mogen conform de Single Use plastic richtlijn vanaf 3 juli niet meer verkocht worden. De dunne plastic PS-bekers zie je steeds minder. Maar ook de kartonnen bekers ontkomen niet aan de richtlijn omdat er een coating van kunststof aan de binnenkant zit.
Vanaf 3 juli 2021 moet op alle bekers die kunststof bevatten een markering zijn afgebeeld. Daarop staat dat plastic in het product zit, dat niet als zwerfafval mag eindigen en dat schadelijk is voor het leven in zee. Dit geldt óók voor bekers met een biobased coating, zoals PLA. Het eerste jaar mogen op de bekers stickers geplakt worden, vanaf 4 juli 2022 moet het op de bekers gedrukt zijn.
Technische specificaties
De specificaties zijn is behoorlijk gedetailleerd. Bij bekers tot 500ml zijn de minimale afmetingen 1,4×2,8 cm, bij grotere bekers minimaal 1,6×3,2 cm. De markering moet zo ver mogelijk van de rand worden aangebracht om contact met de mond van de consument bij het drinken te vermijden. Maar het icoontje mag niet op de onderkant van de beker worden geplaatst; hij moet wel zichtbaar blijven.
Wel of niet gratis
Wat nog niet duidelijk is, is wanneer het wel is toegestaan om gratis bekers te verstrekken en wanneer dat verboden is. De ministeriële regeling waarin dat wordt uitgelegd is nog niet bekend gemaakt. Binnenkort maakt staatssecretaris Van Veldhoven bekend wat de planning voor de volgende stappen zijn.
Andere producten
De verplichte markering geldt niet alleen voor koffiebekers. Ook op verpakkingen voor producten als vochtige doekjes, maandverband, tampons en sigaretten zullen soortgelijke icoontjes moeten komen.
SUP-richtlijn
Vanaf 3 juli 2021 wordt de Single Use Plastic regeling van kracht. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor producenten, leveranciers, de horeca en de retail. Wil je meer weten wat deze regeling inhoudt, klik dan hier voor een overzicht. Voor de horeca hebben we een speciale infographic gemaakt en in de blog van Jannes Nelissen gaan we in op de impact voor maaltijdverpakkingen en de mogelijke alternatieven. Daarnaast zijn we betrokken bij meerdere projecten rondom herbruikbare en recyclebare koffiebekers,.
Benieuwd hoe wij kunnen helpen met een succesvolle strategie en concrete aanpak van de SUP-richtlijn? Neem dan contact op met Jannes Nelissen of Siem Haffmans.