Hoe kies ik een duurzame koffiebeker
Vanaf 1 juli 2023 mogen winkeliers, cateraars, kiosken en bedrijven geen gratis wegwerpbekers meer meegeven aan hun klanten of medewerkers. Daarvoor moeten ze een bedrag in rekening brengen. Ook moeten ze hen een herbruikbaar alternatief aanbieden. Partners for Innovation heeft voor VANG Buitenshuis van Rijkswaterstaat een beslisboom gemaakt om het keuzeproces voor een duurzame koffiebeker helder te maken.
De regels voor Single Use Plastics worden steeds concreter. Eenmalige koffiebekers zijn over een paar maanden aan de beurt. Ze vallen onder de richtlijn omdat ze aan de binnenzijde een beschermende kunststoflaag hebben. Dus lijkt een herbruikbaar alternatief het meest voor de hand te liggen.
Welke keuzes kan een ondernemer nu eigenlijk maken en wat heeft de minst schadelijke invloed op het milieu? Dat hangt helemaal af van de situatie. Drinken mensen de koffie op de plek zelf of nemen ze het mee? In dat eerste geval is een herbruikbare beker relatief simpel. Als ze koffie meenemen, krijgen ze dan korting op hun eigen beker, betalen ze extra voor een wegwerpbeker of kunnen ze kiezen voor een statiegeldbeker? En als je als ondernemer kiest voor herbruikbare bekers, regel je de inzameling en reiniging zelf of laat je het doen?
Handig hulpmiddel
De beslisboom is een handig hulpmiddel voor bedrijven en organisaties om dit keuzeproces te stroomlijnen. Verder geeft het schema aan welke opties de meeste en welke de minste impact hebben op het milieu. Dan gaat het om het hele systeem, van materiaalkeuze en productie tot aan het transport en het wassen.
Meer informatie
Download hier de beslisboom Hoe kies ik een duurzame koffiebeker.
Lees hier meer over de SUP-richtlijn of over koffiebeker recycling.
Download hier de publicatie: Hoe kies ik een duurzame koffiebeker