EU akkoord met kader voor certificering van CO2-opslag
De Europese raad en het parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over het raamwerk voor het certificeren van koolstofverwijdering en bodememissiereductie in de EU. Dit betekent dat hoogwaardige ‘carbon removal’ activiteiten en de certificering daarvan eenvoudiger en sneller ontwikkeld kunnen worden. En daar gaat de ‘Expert Group on Carbon Removals’, die wij ondersteunen, bij helpen.
De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn en de (vrijwillige) certificering van CO2-verwijdering draagt daaraan bij. De Europese Commissie heeft hiertoe eind 2022 een voorstel ingediend. Parallel aan de besluitvorming over het raamwerk heeft de Commissie in 2023 een groep van 70 experts gevormd die adviseren over de ontwikkeling van certificeringsmethoden. Deze Expert Group on Carbon Removals krijgt ondersteuning van de WUR, Climate Neutral Group en Partners for Innovation.
Hoogwaardige activiteiten
In dit raamwerk onderscheidt de EU vier soorten hoogwaardige activiteiten waarop dit akkoord van toepassing is:
- permanente koolstofverwijdering: opslag van atmosferische of biogene koolstof gedurende meerdere eeuwen
- tijdelijke koolstofopslag in duurzame producten zoals houtbouw, met een duur van minstens 35 jaar en die gedurende de gehele monitoringperiode ter plaatse kan worden gemonitord
- tijdelijke koolstofopslag uit koolstoflandbouw zoals herstel van bossen en bodem en beheer van wetlands
- Vermindering van bodememissies door koolstoflandbouw, waaronder vermindering van koolstof en stikstofdioxide door bodem- en wetlandbeheer, afzien van intensieve bodembewerking en het toepassen bodembedekkers in combinatie met een verminderd gebruik van kunstmest.
De koolstoflandbouw-activiteiten (carbon farming) moeten ten minste vijf jaar duren om te worden gecertificeerd. Ze mogen niet tot grondspeculatie leiden met negatieve gevolgen voor plattelandsgemeenschappen. Elke koolstoflandbouwactiviteit moet bovendien een bijkomend voordeel voor de biodiversiteit opleveren.
Criteria
De activiteiten moeten voldoen aan vier overkoepelende criteria om in aanmerking te komen voor certificering:
- kwantificering
- additionaliteit
- langetermijnopslag
- duurzaamheid
Op basis van deze criteria zal de voor de verschillende soorten koolstofverwijderingsactiviteiten. Dit met het oog op een correcte, geharmoniseerde en kosteneffectieve uitvoering van de criteria.Europese Commissie, bijgestaan door de expertgroep, op maat gesneden certificeringsmethoden ontwikkelen
Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over dit akkoord. Meer weten over onze ondersteuning van de expertgroep? Lees onze projectpagina of neem contact op met Francisca Demmendal-Wit of Peter Karsch.