Verkenning en
haalbaarheid
Hoe weet je waar de kansen en uitdagingen liggen voor biomassa reststromen en kleinschalige natuurprojecten? En hoe haalbaar zijn de voorgestelde oplossingen? Dat onderzoeken we in verkennende en een haalbaarheidsstudies.
Waar liggen de kansen?
Een innovatief landgebruik project dringen roept altijd vragen op. Of het nou gaat om het benutten van reststromen, het verhogen van duurzame productie en afzetmogelijkheden of het klimaatbestendig maken van de natuur en tuinbouw, vaak is nog veel onduidelijk. Een verkenning en het onderzoeken van de haalbaarheid, geven inzicht in de keten en de markt, brengen de milieu- en klimaatrisico’s in kaart en geven richting aan de strategie, planvorming en uitvoering.
Hoe ziet onze aanpak eruit?
Met onze verkennende studies focussen we op duurzame landbouwproductie in Sub-Sahara Afrika en kleinschalige projecten in Nederland. We benaderen het plan of project vanuit technische, economische, milieu-, klimaat-én sociaal-economische invalshoeken.
Tot onze projecten behoren:
- In Ghana hebben we onderzocht hoe de tuinbouw- en cacoasector zich kunnen aanpassen aan klimaatveranderingen.
- Voor RVO en de Nederlandse ambassade in Ivoorkust hebben we een verkennende studie uitgevoerd naar de gevolgen van cacaoresiduen voor het klimaat.
- Voor OLAM hebben we een studie uitgevoerd naar een betere benutting van cacaopods in Kameroen.
- We hebben het potentieel van biomassa resstromen in Ivoorkust onderzocht
- Voor de gemeente Maastricht hebben we – op basis van interviews met potentiële gebruikers – toekomstscenario’s voor de Natuurtuinen Jekerdal geformuleerd en vervolgens op haalbaarheid en doelrealisatie beoordeeld.