Blog
27 maart 2024

NCPN Blog 7: Subsidie voor testen met circulaire plastics 

testen circulair plasticKunststofverwerkers kunnen de komende vijf jaar elk jaar 25.000 euro subsidie aanvragen om productietesten met circulaire plastics uit te voeren. De nieuwe regeling is op 18 juni ingegaan en hier geldt: wie het eerst komt die het eerst maalt. 

Ingeborg Gort 

Het is goed en belangrijk dat verwerkers ondersteund worden bij de omschakeling naar circulaire kunststoffen. Goed nieuws dus dat de subsidieregeling nu snel opengaat, maar ik had niet verwacht dat er ook een internetconsultatie over zou worden gehouden. De internetconsultatie over de norm zelf is voor april aangekondigd. 

Waarvoor is die subsidie?  

Zoals ik al in mijn vorige blog aangaf, zullen kunststofverwerkers hun productie op sommige onderdelen moeten aanpassen omdat recyclaat en biogebaseerde kunststoffen over andere eigenschappen beschikken dan fossiele plastics. En om die omschakeling tijdig en soepel te laten verlopen, stelt het ministerie van IenW nu subsidie beschikbaar.  

Voor dit jaar is 6 miljoen euro beschikbaar (6,9 miljoen euro inclusief uitvoeringskosten). in totaal gaat het om 45 miljoen euro (49 miljoen euro incl. uitvoeringskosten).

Let wel: die 6 miljoen is slechts zo’n 10 procent van het bedrag van 69 miljoen euro dat in de Voorjaarsbegroting van 2024 uit het Klimaatfonds is gereserveerd (als onderdeel van de 267 miljoen euro in totaal tot 2030) voor de ondersteuning van bedrijven bij de transitie naar een circulaire plastic keten. Mogelijk komen er dus nog andere subsidievormen beschikbaar dit jaar. 

Kleine winstgevende aanpassingen

De subsidie is bedoeld is om bedrijven te stimuleren kleinschalige aanpassingen in het product door te voeren en te testen om voorbereid te zijn op de norm. Het ministerie mikt dan vooral op kleine wijzigingen waarmee al veel winst te behalen valt. Onder productietesten verstaat ze ‘een technische test gericht op het verwerken van circulaire plastics in de eigen producten’. 

Ook de daaraan verbonden noodzakelijke activiteiten vallen onder de subsidiabele activiteiten zoals inkopen expertise/advies of zelf studie doen ter voorbereiding van de productietest, testen van materialen op eigen apparatuur en materialen testen bij derden.  

Met deze subsidie hoopt het ministerie de stijgende kostprijzen en risico’s enigszins te dempen en uiteindelijk de Nederlandse sector in een koploperspositie te brengen.  

Steun voor 240 projecten

Kunststofverwerkers die recyclaat of minimaal 25% biogebaseerde plastics in hun producten toepassen, kunnen 75% subsidie krijgen voor een of meer productietesten, tot maximaal 25.000 euro per kalenderjaar. Gezien het plafond van 6 miljoen euro, gaat het ministerie ervanuit dat in 2024 minimaal 240 projecten van de naar schatting 800 kunststofverwerkers, gehonoreerd kunnen en zullen worden. Het ministerie laat de uitvoering, toetsing en handhaving over aan het RVO, al belooft ze wel dat de aanvraag simpel en de controle licht zal zijn.  

Het zou naar mijn mening in elk geval goed zijn om de praktische, procesmatige, methodologische kennis en ervaring die in het veld wordt opgedaan dankzij deze subsidies te verzamelen. En die op een toegankelijke manier te verspreiden en te communiceren naar belanghebbenden. 

Nog wat praktische informatie

De subsidie is een tegemoetkoming op de kosten in uren, die op een vast tarief van 60 euro per uur zijn vastgesteld. Bedrijven mogen ook externe adviseurs inschakelen zolang die maar minder dan de helft van de kosten uitmaken. Het geld mag niet besteed worden aan sales- en marketingactiviteiten of aan opleidingen.  

De tijdelijke subsidieregeling stond open voor consultatie tot 9 april en is 18 juni definitief geworden. Bedrijven kunnen tot 3 oktober 2024 een aanvraag indienen. De subsidie wordt verleend op volgorde van binnenkomst. De verwerker moet na toekenning binnen een jaar de productietest uitvoeren. Eind dit jaar wordt de regeling geëvalueerd en eventueel aangepast. Op 18 juni 2029 stopt de regeling weer.   

Dit is de zevende blog in de serie over de Nationale Circulaire Plastics Norm. 

Lees hier de andere blogs:

Download de publicatie Gevolgen van de Nationale Circulaire Plastics Norm

Download het artikel Recyclaat in alle producten in Kunststof en Rubber

Lees hier het artikel van ABN AMRO: Bijmengnorm duurzaam plastic nekt kunststofverwerkers

Meer weten over de Nationale Circulaire Plastic Norm of hoe wij u kunnen ondersteunen? Neem dan contact op met  Ingeborg Gort.

Deel op LinkedIn
Contact

Meer weten?
Neem contact
met ons op!

Ingeborg Gort +31 (0)6 3933 3524