NCPN blog 3: De Nationale Circulaire Plastics Norm in een notendop
Wat houdt de norm in?
De Nationale Circulaire Plastics Norm (NCPN) is een norm die het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het najaar van 2023 heeft gelanceerd en die Rijkswaterstaat momenteel verder uitwerkt. De norm, ook wel bekend als bijmengnorm, verplicht het gebruik van een minimumaandeel recyclaat of biogebaseerde kunststoffen voor het totale aandeel ingekochte kunststoffen door Nederlandse verwerkers voor producten op de Nederlandse markt. Deze verplichting geldt voor polymeren die worden verwerkt tot zowel deelproducten als eindproducten. Ze gaat van start in 2027 met een laag percentage (bijvoorbeeld 15%), die geleidelijk wordt verhoogd (naar 25- 30%) in 2030.
Waarom wordt de norm ingevoerd?
De NCPN dient meerdere doelen. Allereerst beoogt de bijmengnorm het gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen. Daarnaast stimuleert de norm de markt voor recyclaat en biogebaseerd plastic. De NCPN draagt op deze manier bij aan het behalen van de doelstelling van 60% CO₂-reductie in 2030. Bovendien biedt deze regelgeving een alternatief voor een nationale heffing op primair fossiel plastic (plastic taks) en sluit ze aan bij het Europese beleid voor hernieuwbare koolstofkringlopen (Sustainable Carbon Cycles). In een van de volgende blogs beschrijven we uitgebreider hoe de norm zich verhoudt tot andere wetten en regels.
Wie moet aan de norm voldoen?
De verantwoordelijkheid voor het naleven van deze norm ligt bij de partijen die polymeren inkopen en verwerken tot deel- of eindproducten binnen Nederland. Dit is van toepassing op zowel producenten van volledig kunststofproducten, zoals verpakkingen en kunststof bouwmaterialen, als op producenten van producten waarin kunststof een onderdeel is, zoals elektronica, kabels en textiel. De regelgeving is specifiek gericht op kunststofverwerkers die actief zijn in Nederland. Er wordt overwogen om een drempelwaarde in te stellen op basis van het jaarlijkse volume ingekochte polymeren.
Hoe zal deze norm werken?
Om deze norm te implementeren en te handhaven, wordt gewerkt met een register en een administratief handelssysteem, te vergelijken met de handel in CO₂-rechten. Zo kunnen verwerkers die de norm niet kunnen behalen, circulaire plastic credits kopen van verwerkers die meer circulaire plastics verwerken dan de norm vraagt. Bovendien zal de norm worden gecombineerd met de oprichting van een nationale plastic recycle hub. Daaruit zullen subsidies voor aanpassingen die verwerkers moeten doen, beschikbaar worden gesteld. Die hub wordt gefinancierd door het Klimaatfonds. Voor 2024 is 69 miljoen euro gereserveerd om bedrijven te ondersteunen bij deze transitie.
Meer informatie
Belanghebbenden zullen bij de uitwerking van deze maatregel worden geraadpleegd via brancheorganisaties zoals de VNCI en NRK.
Dit is de derde blog over de NCPN. Lees de andere blogs over deze bijmengnorm en bezoek onze themapagina met de meest actuele informatie.:
- NCPN blog 2: Wat is het verschil tussen PIR en PCR
- NCPN blog 1: Wat kun je nu al doen ter voorbereiding
Download de publicatie Gevolgen van de Nationale Circulaire Plastics Norm
Meer weten over de Nationale Circulaire Plastic Norm? Neem dan contact op met Ingeborg Gort.